Δημοσιεύουμε σε  συνέχειες την εισήγηση του εκπροσώπου μας στο Διήμερο 27-28 Μαρτίου του ΤΕΕ για την Παιδεία και το Επάγγελμα. Πιστεύουμε ότι όλες οι παρατάξεις πρέπει να τοποθετηθούν στο θέμα, ώστε να γίνει ένας αποτελεσματικός διάλογος.

 

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

1.0.Εισαγωγή

Οι καιροί επιβάλλουν τη συνεργασία και τη συμφωνία του τεχνικού δυναμικού της χώρας με τριτοβάθμια εκπαίδευση και της Πολιτείας, στην κατεύθυνση να θεμελιωθούν ορθολογικά πλαίσια για την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού, που ασκεί θεσμοθετημένες τεχνικές δραστηριότητες και επομένως καθίσταται τεχνικά υπεύθυνος για την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία του κοινωνικού συνόλου.

Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού μας πλαισίου για την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού με σαφείς ορισμούς, με αιτιολογημένους περιορισμούς, με αναφορά στη διεθνή πρακτική, με όρους που επιτρέπουν την επαγγελματική εξέλιξη και αναβάθμιση, αποτελεί προϋπόθεση αφενός μεν για την ανάπτυξη των ικανοτήτων και δυνατοτήτων των μηχανικών της χώρας, αφετέρου για την απαιτούμενη εξωστρέφεια της, αλλά και για την αμοιβαία αναγνώριση της ισοτιμίας μεταξύ αντίστοιχων επαγγελματιών στο διεθνή χώρο.

2.0.Ακαδημαϊκοί και Επαγγελματικοί τίτλοι

Αποτελεί κοινό τόπο σ’ όλο τον κόσμο, ότι οι ακαδημαϊκοί τίτλοι των μηχανικών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρέχουν εφόδια για την πρόσβαση τους σε τεχνικές δραστηριότητες. Λόγω κυρίως του πλήθους των τεχνικών δραστηριοτήτων, οι ακαδημαϊκοί τίτλοι διαφοροποιούνται από τους επαγγελματικούς, οι οποίοι συνδέονται ή αντιστοιχούν με την άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Οι επαγγελματικοί τίτλοι πιστοποιούν επαγγελματικά προσόντα, εμπεριέχουν την καταλληλότητα για την ανάληψη τεχνικής ευθύνης, προστατεύονται ή κατοχυρώνονται συνήθως από ομοιοεπαγγελματικούς φορείς και ελέγχονται ως προς την ορθή χρήση τους με κώδικες επαγγελματικής δεοντολογίας με βάση τους οποίους ασκείται και πειθαρχική εξουσία.

Η χορήγηση επαγγελματικών τίτλων γίνεται με κριτήρια κατάλληλης εκπαίδευσης, πιστοποιημένης εμπειρίας ή/και επιτυχούς κατάρτισης.

Εφόσον οι επαγγελματικοί φορείς έχουν την εξουσιοδότηση της Πολιτείας για την χορήγηση επαγγελματικών τίτλων, τότε η χρήση του τίτλου και η άσκηση του επαγγέλματος από τα μέλη τους, ισοδυναμεί ουσιαστικά με την άσκηση «νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος». Διαδικασίες ισοδύναμες μ’ αυτές, που εφαρμόζονται για τη χορήγηση επαγγελματικών τίτλων είναι όσες αναφέρονται σε  Άδειες άσκησης του επαγγέλματος,  σε εγγραφή σε Μητρώα ή σε συνδυασμούς τους.

Οι επαγγελματικοί φορείς των μηχανικών που οργανώνονται με την ελεύθερη βούληση των μελών τους, μπορούν να θέτουν ως βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση τίτλων, ελάχιστα κριτήρια εκπαίδευσης και να αναζητούν προς τούτο ισοτιμίες και αντιστοιχίες εκπαίδευσης ή συστήματα αμοιβαίας αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων, να προσδιορίζουν την απαιτούμενη εμπειρία και τους τρόπους πιστοποίησής της και τέλος να οργανώνουν την κατάρτιση των μελών τους.

Τα προηγούμενα που σε κάθε περίπτωση είναι απαιτούμενα, για την ορθολογική άσκηση του επαγγέλματος, δεν ισχύουν αυτόματα όταν οι επαγγελματικοί φορείς ασκούν δημόσια εξουσία και υποχρεούνται να ασκούν τις αρμοδιότητες που παραχωρούνται από την Πολιτεία. Ο ουσιαστικός διάλογος των φορέων με την Πολιτεία καθίσταται τότε απαραίτητος, ώστε η οργάνωση του επαγγέλματος του μηχανικού να είναι τελικά και ουσιαστικά προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος, αλλά και της ανάπτυξης μιας χώρας.

3.0.Επαγγελματικοί Τίτλοι και αντιστοιχία με Επαγγελματικές Δραστηριότητες

Η ενασχόληση μας στο αντικείμενο, οδηγεί στη διαπίστωση, ότι στον διεθνή χώρο δεν υφίσταται γενικά, νομοθετική αντιστοίχιση των διαφόρων επαγγελματικών τίτλων των μηχανικών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Θεωρείται αυτονόητο ότι ο επαγγελματίας μηχανικός αναλαμβάνει εργασίες που γνωρίζει καλώς και συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες για τις εργασίες, που μπορεί να αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει την απαιτούμενη επάρκεια. Θεωρείται όμως επίσης αυτονόητο ότι στην τεχνική ιεραρχία προηγούνται μηχανικοί με επαγγελματικούς τίτλους, που ορίζονται και αναγνωρίζονται διεθνώς και κατοχυρώνονται διά μέσου της εγγραφής τους σε αξιόπιστους ομοιοεπαγγελματικούς φορείς. Οι μηχανικοί αυτοί αναλαμβάνουν έναντι των πελατών τους ή έναντι Δημοσίων Αρχών την ευθύνη για την τεχνική ή/και οικονομική λειτουργία των εργασιών ή των έργων που καλούνται να εκτελέσουν, κατανέμοντας επί μέρους ευθύνες στους συνεργάτες που επιλέγουν. Παράλληλα είναι γνωστό ότι οι τεχνικές δραστηριότητες, πρέπει να ικανοποιούν πλήθος τεχνικών προδιαγραφών και κανονισμών η τήρηση των οποίων ελέγχεται με κατάλληλους μηχανισμούς. Στους μηχανισμούς θα συμπεριλάβουμε την ασφάλεια έναντι επαγγελματικών κινδύνων, την πιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τις αυστηρές ποινές που επιβάλλονται τόσο από τα ποινικά δικαστήρια όσο, και  από τους επαγγελματικούς φορείς σε περιπτώσεις ατυχημάτων ή αστοχιών.

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώνουμε σήμερα, ότι με εξαίρεση τους Αρχιτέκτονες, δεν αρκούν οι ακαδημαϊκοί τίτλοι μηχανικών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να οργανωθεί με ορθολογικό τρόπο ή άσκηση του επαγγέλματος. Επίσης διαπιστώνουμε ότι επιτρέπονται περιορισμοί, εφόσον αιτιολογούνται για λόγους Δημοσίου συμφέροντος και είναι ανάλογοι με το σκοπό που πρόκειται να εξυπηρετήσουν.

Στα πλαίσια της FEANI και προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κινητικότητα των μηχανικών στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιχειρήθηκε η διάκριση των μηχανικών σε «Θεωρητικούς» και «Εφαρμογής» και έγινε μία προσπάθεια αντιστοίχισης με τις δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκονται οι μηχανικοί αυτών των δύο κατευθύνσεων. Επίσης επιχειρήθηκε να καταγραφούν τα διάφορα πεδία, όπου δραστηριοποιούνται βασικές αναγνωρισμένες και νέες ειδικότητες των επαγγελματιών μηχανικών. Οι πιο πάνω προσπάθειες δεν έχουν καταλήξει σε θεσμικό αποτέλεσμα και οι λόγοι πιστεύουμε ότι πρέπει να αναζητηθούν σ’ όσα αναφέρθηκαν στην εισαγωγή αυτού του κεφαλαίου.

Στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου διεξάγονται σήμερα συζητήσεις για την άρση από τις χώρες μέλη του, εμπορικών εμποδίων και στον τομέα των υπηρεσιών μηχανικού. Οι συζητήσεις δεν υπεισέρχονται λεπτομερώς σε θέματα άσκησης του επαγγέλματος σε κάθε χώρα, αναφέρονται όμως σε κατευθύνσεις, που θα οδηγήσουν σε αμοιβαίες αναγνωρίσεις επαγγελματικών τίτλων ή προσόντων. Στα πλαίσια αυτών των συζητήσεων και στα αντίστοιχα ντοκουμέντα, αναφέρονται οι εξής ομαδοποιήσεις επαγγελματικών δραστηριοτήτων μηχανικών:

i)Αρχιτεκτονικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Μηχανικών
· Αρχιτεκτονικές Υπηρεσίες.(CPC 8671) που καλύπτουν :
- Υπηρεσίες συμβούλου και προκαταρκτικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
- Αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
- Υπηρεσίες διαχείρισης συμβάσεων.
- Συνδυασμένες υπηρεσίες αρχιτεκτονικές και διαχείρισης συμβάσεων.
- Λοιπές αρχιτεκτονικές υπηρεσίες.
· Υπηρεσίες μηχανικού (CPC 8672) που καλύπτουν:
- Υπηρεσίες σύμβουλου μηχανικού.
- Σχεδιασμό για την κατασκευή των θεμελίων και των φερόντων οργανισμών κτιρίων.
- Σχεδιασμό μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κτιρίων.
- Σχεδιασμό για την κατασκευή έργων πολιτικού μηχανικού.
- Σχεδιασμό για βιομηχανικές διαδικασίες και παραγωγή.
- Λοιπές υπηρεσίες σχεδιασμού που δεν καλύπτονται από τις προηγούμενες.
- Λοιπές υπηρεσίες μηχανικού στις φάσεις κατασκευής και εγκατάστασης.
- Λοιπές υπηρεσίες μηχανικού.
· Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Μηχανικού (CPC 8673) που περιλαμβάνουν Διοίκηση Έργου, αναφέρονται σε παράδοση έργων με το "Κλειδί στο Χέρι" και καλύπτουν:
- Έργα υποδομής για μεταφορές .
- Έργα για παροχή νερού και υγειονομικής διαχείρισης.
- Έργα για την κατασκευή βιομηχανικών μονάδων.
- Λοιπά έργα.

ii)Υπηρεσίες Κατασκευής
Το πλήθος αυτών των υπηρεσιών καλύπτεται από τους Κωδικούς CPC 511 έως 518.

iii)Υπηρεσίες στον τομέα του Περιβάλλοντος
Στην ομάδα αυτή αναφέρονται οι υπηρεσίες Αποχέτευσης (CPC 9401), Διάθεσης Απορριμμάτων (CPC 9402), Υγειονομικές και Παρόμοιες (CPC 9403), Καθαρισμού Αερίων (CPC 9404), Αντιμετώπισης Θορύβου (CPC 9405), Προστασίας φύσης και εδάφους (CPC 9406), Λοιπές Υπηρεσίες(CPC 9409).

Η Διεθνής Ενωση Αρχιτεκτόνων (UIA), έχει εγκρίνει ομόφωνα Σύμφωνο που γενικά, ορίζει το περιεχόμενο του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα, προσδιορίζει σε πέντε χρόνια την ελάχιστη απαιτούμενη εκπαίδευση και τα κριτήρια αμοιβαίας αναγνώρισης διπλωμάτων, καθορίζει διαδικασίες πρακτικής άσκησης και χορήγησης άδειας άσκησης του επαγγέλματος και τέλος περιλαμβάνει κώδικα επαγγελματικής συμπεριφοράς και δεοντολογίας. Η UIA επιδιώκει την υιοθέτηση του συμφώνου από διάφορες χώρες με διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες, προκειμένου τελικά να αποτελέσει και Σύμφωνο στα πλαίσια του ΠΟΕ.

Στις Η.Π.Α. ορίζονται και κατοχυρώνονται με νόμους οι επαγγελματικοί τίτλοι παραδοσιακών και νέων ειδικοτήτων μηχανικών. Οι επαγγελματικοί τίτλοι (PROFESSIONAL ENGINEERS), χορηγούνται σε απόφοιτους αναγνωρισμένων σχολών μετά πρακτική άσκηση και επαγγελματικές εξετάσεις που οργανώνονται από τις Πολιτείες. Για τους τίτλους αυτούς ενδιαφέρονται όσοι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, όμως οι φορείς των επαγγελματιών ενδιαφέρονται και πιέζουν ώστε οι μηχανικοί που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα ή στη Βιομηχανία να εφοδιάζονται με τους ίδιους τίτλους. Σ' ορισμένες Πολιτείες οι επαγγελματικοί τίτλοι αντιστοιχούν νομοθετικά με συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες. Π.χ. ο επαγγελματίας δομοστατικός μηχανικός και μόνον μπορεί να υποβάλλει τελικά σχέδια και εκθέσεις στις αρμόδιες αρχές, που απαιτούνται μεταξύ άλλων προκειμένου να χορηγηθεί άδεια δόμησης.

Στη Μεγάλη Βρετανία τα Ινστιτούτα των διαφόρων ειδικοτήτων μηχανικών παρέχουν στα μέλη τους τον τίτλο CHARTERED ENGINEER μετά από πρακτική άσκηση των ενδιαφερομένων σε θεματικές ενότητες και έλεγχο του αποτελέσματος. Το αντίκρυσμα του τίτλου είναι η κατ' έθιμο ανάληψη υπεύθυνων θέσεων σε Εταιρείες και Οργανισμούς από τους φέροντες τον τίτλο.

Τέλος στην Ιταλία οι επαγγελματίες μηχανικοί με πέντε έτη εκπαίδευσης διαφοροποιούνται σε τρείς ομάδες (Εργων Υποδομής, Βιομηχανίας και Πληροφορικής) και μηχανικοί με τρία έτη εκπαίδευσης διαφοροποιούνται επίσης σε αντίστοιχες ομάδες. Οι μηχανικοί κάθε ομάδας και κατηγορίας έχουν δικαίωμα να ασκούν τις ίδιες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Ως γενικά συμπεράσματα από την προηγούμενη αναφορά προκύπτουν τα ακόλουθα :
• Δεν αποτελεί πρακτική στο διεθνή χώρο η νομοθετική αντιστοιχία ακαδημαϊκών τίτλων με επαγγελματικές δραστηριότητες μηχανικών, που να οδηγεί αμέσως σε άσκηση του επαγγέλματος και σε ανάληψη ευθυνών.
• Αποτελεί συνήθη πρακτική η προστασία και κατοχύρωση επαγγελματικών τίτλων, με ορισμό του περιεχομένου τους που χορηγούνται από ομοιοεπαγγελματικούς φορείς με κριτήρια εκπαίδευσης, εμπειρίας ή/και κατάρτισης. Η ορθή χρήση του τίτλου ελέγχεται με βάση κώδικες επαγγελματικής δεοντολογίας.
• Σ' ορισμένα Κράτη πέραν των αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου των τεχνικών δραστηριοτήτων, χορηγούνται αποκλειστικά επαγγελματικά δικαιώματα για συγκεκριμένες δραστηριότητες σε ορισμένους επαγγελματικούς τίτλους.
• Οι υπηρεσίες μηχανικού αναφέρονται συνήθως σε ολοκληρωμένα ή σύνθετα έργα και εργασίες και συνεπάγονται την ανάληψη κεντρικής τεχνικής ευθύνης για το λειτουργικό ή το οικονομικό τους αποτέλεσμα.

4.0.Θέσεις και Προτάσεις για τον Εκσυγχρονισμό του Θεσμικού Πλαισίου Ασκησης του Επαγγέλματος του Μηχανικού

Θεωρούμε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού στη χώρα μας έχει εγγενείς αδυναμίες και στρεβλώσεις, χαρακτηρίζεται από συντεχνιακό πνεύμα, βασίσθηκε σε πελατειακές σχέσεις και σε κάθε περίπτωση είναι ελλιπές και αναχρονιστικό.
Παράλληλα όμως πρέπει να αναγνωρισθεί ότι στο πλαίσιο αυτό αναδείχθηκε ο θεσμικός ρόλος του ΤΕΕ ως φορέα για την προαγωγή της επιστήμης, της τεχνικής και της τεχνολογίας στους τομείς των διαφόρων εφαρμογών της μηχανικής και ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται με το είδος και το επίπεδο ανάπτυξης της χώρας μας.
Πιστεύουμε ότι σήμερα ο ρόλος του ΤΕΕ πρέπει να επαναπροσδιορισθεί και να επεκταθεί, ώστε να καταστεί ο φορέας πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων των μηχανικών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που συνδέονται άρρηκτα με τον κοινωνικό ρόλο των μηχανικών και αποσκοπούν στην ποιότητα, στην ασφάλεια και στην αισθητική των τεχνικών έργων, στην ορθολογική χρήση των πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Προς την κατεύθυνση αυτή τα πορίσματα Επιτροπής που λειτούργησε στα πλαίσια του ΤΕΕ, για το αντικείμενο συμπυκνώνονται στις ακόλουθες προτάσεις :
• Το ΤΕΕ απονέμει και προστατεύει επαγγελματικούς τίτλους των μηχανικών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ασκώντας παράλληλα πειθαρχική εξουσία στα μέλη του. Τηρεί κατάλληλα Μητρώα επαγγελματικών τίτλων και συμμετέχει στις διαδικασίες αξιολόγησης των προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Επίσης συμμετέχει στις διαδικασίες αμοιβαίας αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων αλλοδαπών.
Η άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού από μέλη του ΤΕΕ πρέπει να ισοδυναμεί με άσκηση νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος σύμφωνα με ρυθμίσεις της σχετικής οδηγίας της Ε.Ε.
• Η οικοδόμηση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας ενός μηχανικού πρέπει να βασίζεται στους τίτλους σπουδών, στην εμπειρία ή/και στην κατάρτιση, που συνθέτουν τα ουσιαστικά επαγγελματικά του προσόντα. Η πιστοποίηση αυτών των προσόντων διά μέσου ανοικτών, διαφανών και αξιοκρατικών διαδικασιών πρέπει να οδηγεί προαιρετικά για τους ενδιαφερόμενους στην απονομή διακριτών και διαβαθμισμένων επαγγελματικών τίτλων, που να αντιστοιχούν με επίπεδα ανάληψης Τεχνικής Ευθύνης στις διάφορες τεχνικές δραστηριότητες και γενικά μπορούν να διαχωρίζονται ως εξής :
 - Τίτλοι που αντιστοιχούν σε δραστηριότητες μη νομοθετικά κατοχυρωμένες, ή σε νομοθετικά κατοχυρωμένες δραστηριότητες, όχι όμως αποκλειστικά υπέρ των κατόχων ορισμένων τίτλων.
 - Τίτλοι που αντιστοιχούν νομοθετικά σε ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες η άσκηση των οποίων συνεπάγεται ανάληψη Τεχνικής Ευθύνης στο Δημόσιο τομέα ή έναντι Δημόσιας Αρχής, ή απαιτούνται για την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος υπό την κατοχή αυτών των τίτλων.
• Τα Μητρώα Επαγγελματικών Τίτλων που πρέπει να τηρούνται στο ΤΕΕ, περιλαμβάνουν και ορίζουν τις Βασικές Ειδικότητες Διπλ. Μηχανικών ή Διπλ. Μηχανικών Γενικής Κατεύθυνσης, τους Διπλ. Μηχανικούς Ειδικότητας ή Εξειδίκευσης σε Βασική Ειδικότητα και τους Τεχνολόγους Μηχανικούς ή Μηχανικούς Εφαρμογών σε εξειδικευμένους τομείς της Μηχανικής.
Η αρχική κατάταξη στα Μητρώα γίνεται χωρίς όρους με βάση τους τίτλους εκπαίδευσης, συνοδεύεται από τον επαγγελματικό τίτλο "Δόκιμο ή Συνδεδεμένο Μέλος" του ΤΕΕ και δεν προεξοφλεί μονόδρομο, δεδομένων των ευκαιριών που θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι να αποκτούν άλλους επαγγελματικούς τίτλους κατά τη σταδιοδρομία τους. Τα δόκιμα ή συνδεδεμένα μέλη του ΤΕΕ, μπορούν άμεσα να εργαστούν ως μισθωτοί και προκειμένου περί τεχνικών δραστηριοτήτων για τις οποίες είναι θεσμοθετημένη η Τεχνική Ευθύνη υπό την καθοδήγηση μελών του ΤΕΕ με αναβαθμισμένους τίτλους.
• Για ένα μεταβατικό στάδιο και έως ότου προκύψει αμοιβαία αναγνώριση ακαδημαϊκών προσόντων, με βάση ένα ελάχιστο απαιτούμενο γνωστικό αντικείμενο ανά Βασική Ειδικότητα ή Εξειδίκευση Διπλ. Μηχανικού, θεωρείται αναγκαία η δοκιμασία εξετάσεων με τις οποίες θα διαπιστώνεται η επάρκεια θεωρητικών γνώσεων και η συνθετική ικανότητα των υποψηφίων, που επιθυμούν να ακολουθήσουν δρόμους ανάληψης τεχνικών ευθυνών υψηλού επιπέδου. Η επιτυχία στις εξετάσεις θα οδηγεί σε επαγγελματικό τίτλο με πρόθεμα "Μέλος του ΤΕΕ" και θα έχει ως αντίκρυσμα την ανάληψη Τεχνικής Ευθύνης σε Απλές Εφαρμογές της Μηχανικής. Στη περίπτωση αυτή τα πεδία δραστηριοτήτων μπορούν να ομαδοποιούνται, ώστε να αποφεύγονται επικαλύψεις και διακλαδικές διαμάχες.


• Προτείνονται δύο πρόσθετοι επαγγελματικοί τίτλοι. Ο πρώτος αφορά τις Βασικές Ειδικότητες, τις Εξειδικεύσεις και τους Τεχνολόγους Μηχανικούς Εφαρμογών και περιλαμβάνει σε κάθε περίπτωση το πρόθεμα "Τακτικό Μέλος του ΤΕΕ" με αντίκρυσμα την πλήρη άσκηση του επαγγέλματος, όπως ορίζεται στα Μητρώα Επαγγελμάτων και συνεπάγεται την ανάληψη των αντίστοιχων τεχνικών ευθυνών. Κριτήριο για την απονομή του τίτλου είναι η πρακτική άσκηση σε ενότητες θεμάτων, που θα προσδιορίζονται με Κανονισμούς του ΤΕΕ και η αξιολόγησή της. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να προσδιορίζονται και κοινά πεδία δραστηριοτήτων για τις διάφορες Βασικές Ειδικότητες και Εξειδικεύσεις.
Ο τελευταίος επαγγελματικός τίτλος που αφορά τις Βασικές Ειδικότητες και τις Εξειδικεύσεις αναφέρεται σε Μηχανικούς με εμπειρία και κατάρτιση που μπορούν να αναλαμβάνουν την Κεντρική Τεχνική Ευθύνη κατά την εκπόνηση σύνθετων μελετών, ή την Διοίκηση Εργων, να εκπροσωπούν Οργανισμούς, Εταιρείες και Βιομηχανίες, να αναλαμβάνουν πραγματογνωμοσύνες και διαιτησίες και να πιστοποιούν τα προσόντα των μελών του ΤΕΕ.
Μία σκέψη για τον τίτλο αυτό είναι "Εντεταλμένο Μέλος ΤΕΕ Βασικής Ειδικότητας ή Εξειδίκευσης".

Για την προτεινόμενη οργάνωση του επαγγέλματος του μηχανικού, (που απεικονίζεται παραστατικά σε διάγραμμα της εισήγησης), προσθέτουμε τα εξής :
• Επιχειρείται η ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα οργάνωσης και όχι η βίαιη, ή άναρχη, μεταβολή του υφιστάμενου.
• Η διάκριση των επαγγελματικών τίτλων υποβοηθεί στην ποσοτική αξιολόγηση σχημάτων και ομάδων μηχανικών, που διαγωνίζονται για την ανάληψη εκπόνησης μελετών ή κατασκευής έργων. Επίσης υποβοηθεί τις διαδικασίες πιστοποίησης από άλλους φορείς που είναι διαπιστευμένοι στον έλεγχο συγκεκριμένων υπηρεσιών μηχανικού.
• Η ευελιξία του συστήματος επιτρέπει την πρόσβαση σε διάφορους επαγγελματικούς τίτλους κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας ενός μηχανικού.
• Είναι δυνατή η επίλυση προβλημάτων ασφάλισης (με προαιρετική εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ), που αντιμετωπίζουν οι νέοι μηχανικοί ιδιαίτερα κατά την έναρξη του επαγγέλματος.
• Είναι δυνατή η πλέον αξιοκρατική σύνθεση των οργάνων του ΤΕΕ με τη θέσπιση ορθολογικών περιορισμών στο "δικαίωμα του εκλέγεσθαι".
• Ανοίγουν νέοι ορίζοντες για την επαγγελματική απασχόληση σε κατασκευαστικές ιδίως δραστηριότητες.
• Αναγνωρίζεται το θεωρητικό υπόβαθρο για την κατάταξη ενός μηχανικού σε Βασική Ειδικότητα και η προστασία των αντίστοιχων τίτλων συνδέεται :
 - Με την προστασία των αντίστοιχων τίτλων διεθνώς.
 - Με την προαγωγή της επιστήμης και της τεχνικής στις διάφορες εφαρμογές της Μηχανικής.
 - Με την διάρθρωση των σπουδών στα παραδοσιακά Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια της χώρας.
 - Με την προστασία των τίτλων που έχουν ήδη απονεμηθεί και τις υφιστάμενες ρυθμίσεις για την άσκηση ορισμένων δραστηριοτήτων από τους κατόχους αυτών των τίτλων.
• Αμβλύνονται οι δυσμενείς επιπτώσεις από τις οδηγίες της Ε.Ε., που προκύπτουν από την συνθήκη για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.

Η αναλυτική πρόταση της Επιτροπής για το θέμα αντιμετωπίζει ή αναφέρεται σε θέματα όπως :
• Ορισμών και κανόνων που πρέπει να εμπλουτίσουν τον Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας και να εξυπηρετήσουν την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή του. (Π.χ. Ορισμοί της άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού, της τεχνικής ευθύνης, των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων).
• Στην ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ.
• Σε απαιτούμενες μεταβατικές διατάξεις.

Πιστεύω ότι ο διάλογος που διεξάγεται σήμερα για το θέμα διαπνέεται από ένα κοινό πνεύμα. Να αναβαθμίσουμε και να προστατεύσουμε ορθολογικά το επάγγελμα μας, ώστε να εξυπηρετήσουμε το Δημόσιο συμφέρον και να συμβάλλουμε στην αειφόρο ανάπτυξη της χώρας μας. Θα αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή για την Επιτροπή που εργάσθηκε στο αντικείμενο, αν η παρούσα εισήγηση εξυπηρετούσε την μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη.

  Επιστροφή