Αθήνα 03/03/2010

Μελέτες και Κατασκευές Δημοσίων Εργων. Δημόσια Διαβούλευση

 

Για πρώτη φορά βλέπουν το φώς της δημοσιότητας συγκεντρωμένα σχόλια, θέσεις και προτάσεις, που αναδεικνύουν τις στρεβλώσεις και την αδιαφάνεια του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου ανάθεσης μελετών και κατασκευών Δημοσίων Εργων, ή επί το ακριβέστερο ενός καθεστώτος άνισης μεταχείρισης, διακρίσεων και αποκλεισμών. Ενός καθεστώτος που οι προηγούμενοι Υπουργοί Δ.Ε. επαίροντο ότι είχαν λάβει επαίνους από την Ε.Ε. Σήμερα αντιλαμβανόμεθα τους επαίνους αυτούς : “Greek system for studies and constructions of Public Works”.

Η στήλη μόνη στο χώρο του ΤΕΕ, ανέδειξε με επανειλημμένα δημοσιεύματα το πελατειακό σύστημα του καθεστώτος, που απέκλεισε χιλιάδες μηχανικούς και επιστήμονες από επαγγελματικές δραστηριότητες του γνωστικού τους αντικειμένου. Σήμερα δικαιονόμαστε. Ας είναι. Ποτέ δεν είναι αργά. Στη συνέχεια δίνουμε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την δημόσια διαβούλευση για το θέμα.

 

·        Από το κείμενο της Μονάδας Παρακολούθησης Διαγωνισμών και Συμβάσεων – Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου.

«Τάξεις πτυχίων και μητρώα μελετητών.

Το ελληνικό σύστημα της διάκρισης σε τάξεις πτυχίων των γραφείων μελετών και των μελετητών ανάλογα με την πείρα και τις σπουδές τους και η αντίστοιχη εγγραφή τους στα μητρώα, κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστεί από τον εθνικό νομοθέτη για τη συμφωνία του με το κοινοτικό δίκαιο».

Αραγε πόσο «πιο ευγενικά», θα μπορούσαν να επισημάνουν οι πλέον αρμόδιοι, την ασυμφωνία του ελληνικού συστήματος με το κοινοτικό δίκαιο ?

·        Τα κείμενα των κατεχόντων (ΣΠΜΕ, ΣΕΓΜ, ΣΜΕ, ΠΣΔΑΑΤΜ, ΣΜΥΕ, ΣΜΕΔΕΚΕΜ, ΣΤΕΑΤ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΣΜηΗΒΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ- ΠΕΣΕΔΕ – ΣΑΤΕ) ουδεμία μνεία κάνουν για τα σαθρά θεμέλια του υφιστάμενου καθεστώτος και θεωρούν ότι το σύστημα μπορεί να συνεχίσει με έργα χαρακτηριζόμενα ως «οικοδομικά» κ.λ.π. και «Η/Μ εγκαταστάσεις». Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι θέσεις των ΣΕΓΜ και ΣΜΕ, που πρωτοστατούν στον απόλυτο διαχωρισμό της μελέτης από την κατασκευή ενός οποιουδήποτε έργου. Πέραν της σύγκρουσης των θέσεων αυτών με το κοινοτικό δίκαιο, πότε θα αντιληφθούν οι συνάδελφοι ότι η κατοχή τεχνογνωσίας για την παράδοση ενός εξειδικευμένου έργου σε λειτουργία, ούτε τεμαχίζεται, ούτε μεταβιβάζεται ?

·        Τα κείμενα των μη κατεχόντων (ΠΕΕΓΕΠ, ΕΜηΠΕΕ, ΠΑΣΔΜηΠ, ΣΕΜΠΧΠΑ, ΠΕΔΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ) αναδεικνύουν τις στρεβλώσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, αλλά δυστυχώς διέπονται από τη λογική τεμαχισμού μελετών και έργων και προσδιορισμού εκ των προτέρων επί μέρους αμοιβών μελετών και κατασκευών. Ποιος σύγχρονος Σολομώντας ή Μεγαλέξανδρος συνάδελφοι θα μπορούσε να λύσει το Γόρδιο Δεσμό ?

·        Ο ΠΣΧΜ αναδεικνύει με εμπεριστατωμένο τρόπο το συντεχνιακό χαρακτήρα του υφιστάμενου κτιρίου, τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διπλ. ΧΜ στην άσκηση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων και επισημαίνει ότι η ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου μελετών – κατασκευών, πρέπει να οδηγεί σε πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές και τους ορισμούς του κοινοτικού δικαίου, με ενοποίηση μελετών, κατασκευών και αμοιβών αντί του κατατεμαχισμού τους, με θέσπιση των προδιαγραφών FIDIC για τις μελέτες, με την αξιοποίηση του δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης και με την αλλαγή του σημερινού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του ΤΕΕ. Είμεθα απόλυτα ικανοποιημένοι από τις θέσεις του ΠΣΧΜ.

 

  ------------------------------------------------------

Ενόψη των Εκλογών

 

·        Πιστεύουμε ότι οι συνάδελφοι θα εκτιμήσουν την προσφορά μας για τις θέσεις και τις προτάσεις μας στα διάφορα κεντρικά ζητήματα, που δικαιώνονται από τις εξελίξεις. Τους καλούμε να μας εμπιστευθούν, ώστε η απήχηση των λόγων μας να γίνει ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη.

·        Καλούμε τους συναδέλφους να προβληματιστούν με το ψηφοδέλτιο «Μηχανικοί επί τω Έργω». Οι συνάδελφοι δεν ετίμησαν το λόγο τους για εναλλαγή θέσης στη Δ.Ε. με τον εκπρόσωπο της ΚΙΝΗΣΗΣ μας και διατήρησαν τη θέση, χωρίς να έχουν τη στήριξη στην Αντιπροσωπεία. Και ο λόγος που προέβαλαν, ήταν ότι δεν υπήρχε γραπτή συμφωνία, μεταξύ των παρατάξεων μας. Εμείς όμως πιστεύουμε στις συμφωνίες κυρίων, αν και αναγνωρίζουμε το έργο των συμβολαιογράφων.

 

 

 

 

Τρέχουσες Θέσεις

Ευρετήριο Θέσεων 1997-2009